Pomazánka z AVOKÁDA

S U R O V I N Y  

2 ks AVOKÁDA

10 ks CHERRY RAJČÁTKO

1/2  ks ČERVENÁ PAPRIKA

2 ks STROUŽKY ČESNEKU

2 špetky HIMALÁJSKÁ SŮL

ŠŤÁVA Z LIMETKYl

 

PRACOVNÍ postup  : AVOKÁDO oloupeme a vypeckujeme. AVOKÁDO  a všechny ostatní suroviny mimo rajčátek cherry vložíme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Rajčátka cherry nakrájíme na jemno a vmícháme do pomazánky.

Tip  : mladším dětem vynechejte česnek. Pro starší děti či dospělé můžete na jemno nakrájet červenou cibuli a vmíchat do pomazánky. Slupky od avokáda nevyhazujte, můžete v nich pomazánku servírovat. :-)

Pokud přidáte více vody, pomazánka se stane výborným zdravým salátovým dresinkem.

Avokdo

Rýže Basmati s QUINOOU

S U R O V I N Y  Rýže Basmati, červená Quinoa, himalájská sůl

PRACOVNÍ postup  : čERVENOU QUINOU několikrát  propláchneme v teplé vodě a přendáme do kastrolu, přidáme vodu ( 1 díl quinoi a 2 díly vody), osolíme himalájsou solí a zvolna vaříme 15 minut. Potom ji odstavíme a necháme zakrytou poklicí dojít , dokud se tekutina nevstřebá. Rýži uvaříme běžným způsobem a potom promícháme s Quineou a podáváme jako přílohu.

  QUINEA velmi zdravá superpotravina". Má příjemnou strukturu a neutrální chuť. Snadno a rychle se upravuje. Má všestranné použití - naslano, nasladko. Obsahuje rostlinnou bíkovinu, která příznivě působí na růst svalové hmoty a regeneraci poničených tkání. Vláknina obsažená v Quinoe je nerozpustná, takže předchází vzniku žlučových kamenů a pomáhá z těla vylučovat toxiny.

Lze ji podávat jako přílohu i samotnou.

 

 

Quinea - re

VELIKONOČNÍ BERÁNEK Z MRKVOVÉHO TĚSTA SE SUŠENÝM OVOCEM

S U R O V I N Y  : 

300 g strouhané mrkve, 150g celozrnné mouky, 150g špaldové mouky, 100 ml olivového oleje, 100 ml medu, 2 vejce, 50g ořechů, 50g sušeného ovoce, 1 ks prášek do pečiva, 1 lžička citrónové šťávy, špetka himalájské soli.

PRACOVNÍ postup  : Nejdříve důkladně promícháme celozrnnou a špaldovou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou himalájské soli. Do mísy pak k mouce  přidáme očištěnou, najemno nastrouhanou mrkev, kterou zakapeme citrónovou šťávou. Mouku s mrkví smícháme s dalšími surovinami (olej, med,vejce, ořechy, sušené ovoce), abychom v míse vytvořili těsto. Těsto je třeba řádně promíchat...Pak už zbývá jen pečení. Formu na beránka vymažeme olejem, jemně zasypeme moukou a opatrně do ní vlijeme těsto. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a beránka pečeme asi 40 minut.

mrkvov bernek

Q U I N E A

S U R O V I N Y  : 

QUINEA se může zakoupit v prodejnách zdravé výživy a nebo v supermarketech. Většinou v tomto balení  :  250g, 200 g a nebo 500g.

PRACOVNÍ postup  : Bílá semena QUINOI se řadí do skupiny superpotravin, protože harmonizují zažívání a přispívají k celkové tělesné a psychické kondici. Bílá semena mají jemnou máslovou chuť a jsou bohatá na vlákninu. Ta přispívá k rychlejšímu trávení a pomáhá z těla vylučovat toxické látky. QUINEA obsahuje značné množství bílkovin, které jsou důležité pro růst svalové hmoty, dále obsahuje vápník a tato potravina nás dokáže na dlouhou dobu zasytit.

QUINEU můžeme použít jako přílohu, do pomazánek a nebo upravit ji jako pokrm na slano a nebo na sladko.

Quinoa

Zapečená brokolice s baby mrkvičkou a Lučinou Créme Fraiche

S U R O V I N Y  : 

500 g Lučina Créme Fraiche, 500 g baby mrkvička, 500 g brokolice, 4 ks vejce, 400 ml mléko, Himalájská sůl, máslo (olivový olej).

PRACOVNÍ postup  : Brokolici a baby mrkev společeně povaříme v osolené vodě 3 - 4 minuty. Zapékací nádobu vymažeme máslem, do které následně rovnoměrně rozložíme povařenou zeleninu a osolíme. Lučinu Créme Fraiche smícháme s mlékem a s vejci. Zeleninu necháme krátce rozpéct v troubě při teplotě 190 stupňů C. Poté zapékací směs rovnoměrně nalijeme na zeleninu a zapékáme ji při teplotě 180 stupňů C zhruba 30 minut.

Podáváme s bramborovou kaší, bramborem, pečivem.

Zapeen brokolice s mrkvikou a s Luinou

Avokádová pomazánka s tvarohem

S U R O V I N Y  : 

Avokáda, měkký tvaroh (papír), česnek, himalájská sůl.

PRACOVNÍ postup  :  2 měkká avokáda oloupeme, vyjmeme pecku a nastrouháme na jemno. Přidáme 1 měkký tvaroh (papír), 2 menší stroužky nastrouhaného česneku , vše smícháme, osolíme himalájskou solí.

Pomazánku mažeme na pečivo a podáváme se zeleninou

 

Avokdov pomaznka

Polévka  krémová  dýňová

S U R O V I N Y  : 

Dýně, cibule, smetana, koření Podravka, (himalájská sůl) olivový olej.

PRACOVNÍ postup  :  Na zpěněném oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přisypeme oloupanou a nastrouhanou dýni a chvíli restujeme - mícháme. Zalijeme teplou vodou okořeníme podravkou a nebo himalájskou solí. Dusíme doměkka, asi 10-15 minut. Potom rozmixujeme, nebo propasírujeme, zjemníme smetanou a podle chuti osolíme. Do polévky můžeme přidat těstoviny.

Polvka dov krm

Pomazánka  z  L I L K Ů

S U R O V I N Y  : 

Lilek  2 ks, olivový olej, česnek, himalájská sůl, čerstvá petrželka, lučina - nebo měkký sýr .

PRACOVNÍ postup  : Umyté a osušené lilky rozpůlíme a propícháme dobře vidličkou. Propíchané lilky uložíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů C a pečeme cca 30 minut. Hotové lilky musí mít dobře měkký střed. Z lilků vyjmeme měkkou dužinu a vložíme ji do mixéru, zakápneme olivovým olej, přidáme čerstvou nasekanou petrželku, lučinu, nebo měkký sýr, zlehka osolíme himalájskou solí a vše rozmixujeme. Pomazánku dáme vychladit, potom mažeme na pečivo.

LILEK je ideální pokrm na hubnutí. Obsahuje hodně vlákniny, celou řadu minerálů a prvků, jako je železo, hořčík, zinek a mangan. Je také výborným zdrojem draslíku a kyseliny listové. Vynikající vliv má na kardiovaskulární nemoci a srdce a působí jako vhodná prevence rakoviny.

LILEK je vhodný tepelně upravovat : vařením, pečením a grilováním. LILEK nesmažíme, protože do sebe dokáže nasát velké množství tuku !  LILEK před úpravou není nutné loupat, protože právě pod slupkou je nejvíce cenných látek.

 

 

Lilkov pomaznka

A F R I C K Ý   S U M E Č E K -  novinka

             

SUMEČEK AFRICKÝ má velmi jemné, šťavnaté a chutné maso. Zejména děti ocení, že není cítit "rybinou" a jeho filety jsou zcela bez kostí. 

Je to ryba, která je vhodná na úpravu pečení, třeba s mořskou solí, dušení, smažení, grilování a nebo pošírování. Maso je bez kůže, lahodné s vysokým podílem bílkovin, bohaté na 3 a 6 omega mastné kyseliny.

 

Sumeek africk

Čerstvý   ZELENINOVÝ   talíř

             

Děti mají na výběr denně čerstvou ZELENINU a OVOCE.

ovoce-zelenina

Krůtí rizoto s QUINEOU

             

Pracovní postup  :

Pracovní postup u tohoto receptu je stejný, jako u přípravy klasického rizota z rýže. Rozdíl je pouze v tom, že místo rýže použijeme Quineu. Quineu propláchneme a necháme 10 minut namočenou ve studené vodě a potom propláchneme horkou vodou. Další postup je již stejný. Můžeme postupovat i tak, že použijeme 1/2 množství rýže a druhou 1/2 Quineu.

QUINEA  je díky obsahu výživných látek vhodnější náhradou rýže. Je to bezlepková potravina - neobsahuje LEPEK a je superpotravina, která obsahuje velké množství těchto živin  : B1, B2 ,B3, B5, B6, vitamin E, kyselinu listovou, vápník, měď,železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vlákninu, složité sacharidy. Jednou z hlavních výhod je také to, že obsahuje vysoký podíl BÍLKOVIN (23%)

Co QUINEA umí  : pomáhá lidem trpící migrénou, pomáhá ke snižování krevního tlaku, prevence proti rakovině tlustého střeva, je vhodná při redukční a diabetické dietě, podporuje růst svalstva.

Druhy : bílá, červená, černá.   Koupíme v prodejnách zdravé výživy a v některých supermarketech.

QUINEU lze podávat jako přílohu, zavářku do polévky, lze ji tepelně upravovat na slano i na sladko.


 

 

quinoa

VÁNOČNÍ  ÚLEČKY  -  zdravá verze

Suroviny  :   

S u r o v i n y                     90 g vlašských ořechů mix, 60g sušeného nápoje "Oves Milk", 40g erythritol, 10, kakao, 1/2 lžíce citronového oleje, 30 g mletý erythritol na obalení, dle potřeby šťáva z citrónu.                

 

Strouhané vlašské oříšky smícháme se sušeným ovesným nápojem. Kompaktní a tvárnou hmotu získáme po vmíchání oleje  a citrónové šťávy. Těstíčko vyválíme válečkem, nakrájíme kousky, které obalíme v erythritolu a vtiskneme je do formičky. Prstem vykroužíme uvnitř v těstě prostor, který pak po vysušení úlků vyplníme například marmeládou bez cukru. Plnění a lepení podkladovým lineckým kolečkem provedeme až po ztuhnutí úlků.

Jako podlklad lze použít napříkad bezlepkové piškoty. 

Suroviny : Erythritol (náhražka cukru), citrónový olej a sušený nápoj lze koupit v prodejnách "zdravé výživy."

Vnon leky

JÁHLOVÁ  KAŠE

Suroviny  :   

60 g jáhel, 250g mléka (kravské, kokosové, sójové), 1 lžíce másla, 1 lžíce sirupu Agáve, 1 lžíce třtinového cukru, špetka mořské soli

J Á H L O V Á   K A Š E

1.) Jáhly důkladně propláchneme a spaříme horkou vodou, abychom je zbavili hořkosti a potom je zalijeme mlékem. 2) Osolíme, osladíme a vaříme do měkka do kašovité hmoty.3) Dle potřeby zalijeme mlékem a nakonec přidáme máslo. 4) Horkou kaši ihned servírujeme.

JÁHLOVÁ KAŠE je ideální snídaně a svačina, chutná velice dobře a měla by být součástí dětského jídelníčku.

Jáhly mají vysokou výživnou hodnotu, obsahují draslík,hořčík,fosfor,měď,železo,zinek,vlákninu a vitamíny B.

Jedná se o bezlepkovou potravinu.

 

Jhly

KVÁSKOVÝ  pšenično - žitný chléb

Suroviny  :   

Kváskový pšenično - žitný chléb

 KVÁSKOVÝ PŠENIČNO ŽITNÝ CHLÉB

Jedná se o chléb s vysokým podílem ruční práce. Chléb se vyrábí z čistě přírodního KVASU a je naprosto bez chemických látek, které se přidávají na zlepšení kvality mouky, nebo na prodloužení trvanlivosti fnálního výrobku.. Jeho vysoká kvalita a chutnost byla oceněna i na 3. ročníku soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje 2. místem.

Do jídelníčku pro zpestření zařazujeme dětem na svačinky, také zdravější pečivo kváskový chléb. Upřednostňujeme Regionální a Zdravé potraviny.

 

Kvskov chlb

KUKUŘIČNÁ  mouka

Suroviny  :   

Kukuřičná mouka

 K U K U Ř I Č N Á    M O U K A

Kukuřičná mouka má všestranné použití. Hlavní výhoda této mouky je to, že je bezlepková.

Kukuřičná mouka je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu, je možné ji také kombinovat s jinou moukou, například při přípravě knedlíků. V mezinárodní kuchyni se z kukuřičné mouky připravují mexické placky, tortilly, nebo americký chléb. Je vhodná pro přípravu slaných i sladkých kaší, placek a nebo se používá jaké příměs při pečení pečiva.

Kukuřičná mouka je vhodnou alternativou pšeničné mouky, především pro ty, kdo musí dodržovat bezlepkovou dietu a ocení ji i Ti, kdo chtějí jíst zdravě.

 

Polenta

Marinovaný salát z červené řepy

Suroviny  :   

1 středně velká červená řepa; 1 velká červená cibule; 2 polévkové lžíce slunečnicového, nebo olivového oleje; na dochucení trochu jablečného octa.

 

 P r a c o v n í   p o s t u p

 Červenou řepu umyjeme, oloupeme a nakrájíme na osminky, ze kterých krájíme tenké plátky. Cibuli očistíme, nakrájíme na čtvrtky a dále také na tenké plátky. Řepu a cibuli dáme do misky, zakapeme olejem a přidáme jablečný ocet dle chuti. Vše promícháme a necháme v chladu uležet - nejlépe přes noc. Druhý den je salát lepší díky marinaci.  Podáváme samostatně a nebo k hlavním jídlům jako doplněk.

Marinovan salt z erven epy

Lahodný mrkvový dort s nadýchaným sýrovým krémem

Suroviny  :   

2 hrnky celozrnné mouky špaldy ( na pečení), 1 hrnek cukru (lze nahradit agávovým sirupem a nebo stévií), 1 lžička jedlé sody, 1 lžička kypřícího prášku, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička soli, 3 hrnky nastrouhané mrkve, 1 hrnek olivového oleje,  4 vejce.

K r é m  :  90 g krémového sýra (Philadelphie, Žervé), 55 g másla (lze nahradit olivovým olejem), 1 lžička vanilkového extraktu, 1 hrnek moučkového cukru (lze nahradit agávovým sirupem).

 P r a c o v n í   p o s t u p

 Troubu si předehřejeme na 160 stupňů C. V míse smíchejte suché ingredience na dort, popé přidejte nastrouhanou mrkev olivový olej a vejce. Dobře vše prošlehejte. Hotové těsto nalijte do kruhové, nebo obdélníkové formy a pečte přibližně 50 až 60 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá uprostřed nebude suchá. Dort necháme vychladnout.

Krém  :  Krémový sýr  vyšleháme s máslem, vanilkou a postupně přidáváme moučkový cukr (lze nahradit agávovým sirupem) a vyšleháme do bílého krému. Jakmile dort vychladne, krém namažeme na povrch a servírujeme. Dobrou chuť.   DOBROU CHUŤ. Chutná úžasně :-)

Lahodn mrkvov kol

Salát s hroznovým vínem, avokádem a rukolou

Suroviny  :   

3 velké hrsti rukoly; 300g hroznových kuliček bez pecek rozpůlených; 1 avokádo oloupané zbavené pecky a nakrájené na měsíčky; 50 g pekanových  a nebo vlašských ořechů nasekaných nahrub;, 1/2 červené cibule nakrájené na tenké plátky, můžeme vylepšit 120 - 150 g rozdrobeným kozím sýrem.

Zálivka  : 80 ml panenskéhomolivového oleje, 3 lžíce bílého nebo tmavého balzamikového octa, 2 lžíce medu, nebo agávového sirupu, himalájská sůl. 

 P r a c o v n í   p o s t u p

 

Suroviny na salát dejte do velké mísy Suroviny na zálivku smícháme a přidáme do zeleninového salátu a promícháme. Salát dáme do lednice vychladit a podáváme k hlavnímu jídlu.    

Hroznov salt s rukolou a avokdem

MRKVOVÝ  koláč

Suroviny  : Receptura na  9 porcí.

Duo mrkev (sterilovaná) Bonduelle 250 g, jablka 250 g, cukr 62,5 g, želírovací prostředek nebo cukr 12,5 g, máslo 62,5 g, linecké těsto 250 g.

 P r a c o v n í   p o s t u p

Jablka nakrájíme na plátky a podusíme je na másle na hustější rozvar s želírovacím cukrem. V závěru vmícháme mrkev a necháme přejít varem. Linecké těsto rozprostřeme na pečící plech se zvednutými okraji. Poklademe rozvarem, posypeme cukrem a dáme zapéct na cca 30 minut při 180  stupňů C. 

    

Kol z mrkve

Pomazánka ve "ZDRAVÉ VERZI"

Suroviny  :  

1 balení kvalitních sardinek v oleji, nebo tuňák, 1 lučina, 2 lžičky citrónové šťávy. himalájská sůl, 1 jarní cibulka, 1 nakládaná okurka

 P r a c o v n í   p o s t u p

Sardinky slijeme a dáme do misky. Přidáme lučinu, citrónovou šťávu, osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou nať jarní cibulky a nastrouhanou okurku. Pomazánku mažeme na pečivo.

POMAZÁNKY LZE PŘIPRAVOVAT BEZ MÁSLA (tuku),TEDY VE ZDRAVĚJŠÍ VERZI.

DOUBROU CHUŤ !

    

Pomaznka zdrav verze

Okurkový salát Tzatziki

Suroviny  :  

1/2 salátové okurky, 1 kelímek smetanový jogurt bílý, 1 lžička olivový olej, 2 lžíce sekaný kopr, 2 stroužky česneku, 1 lžíce citrónové šťávy

 P r a c o v n í   p o s t u p

Okurku omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubo. Nastrouhanou okurku dáme do cedníku a důkladně z ní vymačkáme vodu. Česnek očistíme a prolisujeme. Čerstvý (nebo mražený) kopr epereme, osušíme, nasekáme a odebereme požadované množství. Vymačkanou okurku smícháme s bílým jogurtem a ochutíme česnekem, koprem, olivovým olejem, citrónovou šťávou a osolíme (nejlépe Himalájskou solí).

Salát podáváme chlazený   

Tzatziki

Masové karbanátky s francouzskou čočkou

Suroviny  :  

450 g mleté maso, 1,5 lžičky drceného kmínu, 60 g cibule, česnek, sůl, 1 vejce, 100 g francouzské čočky (zelená), čočka může být i klasická, 170 g strouhanky.

 

 P r a c o v n í   p o s t u p

Čočku uvaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout, potom ji vmícháme do mletého masa, osolíme, přidáme vejce, kmín, česnek jemně nastrouhaný, jemně nakrájenou cibuli a strouhanku. Potom vytvarujeme karbanátky, které pečeme na plechu v troubě cca 25 minut, při 180 stupních.

Podáváme s bramborem, bramborovou kaší, zeleninou.

 

Karbantek s ookou

AVOKÁDOVÁ  POMAZÁNKA

Suroviny  :  

2 avokáda, 1 ks lučina, čerstvý česnek 1 stroužek, 1 lučina, jarní cibulka, citrón, Himalájská sůl

 

 P r a c o v n í   p o s t u p

Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a dáme do misky. Zakapeme citrónovou šťávou, přidáme lučinu, utřený česnek a na jemnou nakrájenou cibulku a osolíme. Pomocí vidličky vypracujeme pomazánku.

Při koupi avokáda dbáme na to, aby bylo měkké.

AVOKÁDO je bohatým zdrojem menerálních látek draslíku, mědi, magnezia a fosforu. Obsahuje vitamíny C,E,K,H,B3 a B5. Dužina obsahuje kyselinu olejovou,palmitovou a linolovou, což jsou kvalitní tuky.

Avokádo lze používat i do polévek a hlavních pokrmů.

Avokádo je hlavně zdravou alternativou živočišných tuků.

 

AVOKDO

KOKOSOVÉ  VÁNOČNÍ  KULIČKY

Suroviny  :  

1/2 hrnku oříšků kešu, 1 hrnek kokosového másla, 1/2 hrnku sirupu Agáve, 3/4 hrnku strouhaného kokosu.

Strouhaný kokos na obalení.

 P r a c o v n í   p o s t u p

Kokosové máslo uděláme robotu.  3 hrnky strouhaného kokosu mixujeme tak dlouho, až se uvolní tuk. Máslo by mělo být téměř tekuté.  Získáme 1 hrnek kokosového másla, které vlijeme do misky. Potom v robotu rozmixujeme ořechy kešu na jemnou mouku. Přidáme ostatní suroviny a zamícháme. Tvarujeme kuličky o průměru 1,5 cm a obalujeme v kokosu. Dáme do ledničky na 1 hodinu vychladit.

Kokosov kuliky

Červená řepa dušená

Suroviny  :  

Červená řepa krouhaná (vakuově balená), voda, sůl, cukr, kmín, jablečný ocet  (cibulka)

 P r a c o v n í   p o s t u p

Nakrouhanou červenou řepu vložíme do kastrůlku a zalijeme vodou, osolíme, přidáme cukr, trochu jablečného octa, kmín  a dusíme do poloměkka. Poté přidáme najemno nakrájenou a osmahnutou (do zlatova) cibulku a dusíme do měkka. Nemusí se zahušťovat moukou. Vhodné pro bezlepkovou dietu. :-)

Červenou řepu podáváme jako doplněk k příloze a masu .

Je to zajímavá alternativa kysaného zelí.

erven epa

Letní  salát  s  kukuřicí

Suroviny  :  

1 čínské zelí, 1 salátová okurka, 2 mrkve,1 cibule, 1 plechovka kukuřice, 100 ml olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lřička cukru a nebo agávového sirupu, kopr, sůl. 

 P r a c o v n í   p o s t u p

Nakrájíme omyté čínské zelí, oloupanou salátovou okurku a dvě velké mrkve, nadrobno nasekáme velkou cibuli, slijeme plechovku kukuřice a vše zalijeme zálivkou připravenou ze  100 ml olivového oleje, dvou lžic vinného octa, lžíce cukru, nebo agávového sirupu, soli a nasekaného kopru. Vše smícháme a necháme odležet. 

Tento salát je velmi osvědčený a výborný, určitě Vám bude chutnat.

 

Letn salt s kukuic

Polévka  "Podkrkonošské kyselo"

Suroviny  :  

Sušené houby, kmín, brambory, 5 vajec, cibule, 1 l mléka, sůl, 200 ml smetany, hladká mouka, koření Podravka, máslo, mražená zelenina (Polévková směs).

 P r a c o v n í   p o s t u p

Dvě hrsti sušených hub ponoříme do studené vody, alespoň na 2 hodiny. Důležité je, aby byly ponořené a potom je v té samé vodě uvaříme s kmínem do měkka. Mezitím si uvaříme brambory, které uvaříme zvlášť obvyklým způsobem tak, jako přílohové. Na pánvičce si osmahneme na másle do světle zlatova cibulku a přidáme vajíčka, kmín, mícháme do té doby, než nám ztuhnou (tak jako míchaná vejce). Do hrnce nalijeme mléko, zahustíme hladkou moukou, přidáme smetanu, polévkovou zeleninu, povaříme, potom přidáme brambory , houby, vajíčka, okořeníme Podravkou a potom ještě krátce povaříme.

Podkrkonosk kyselo

M r k v o v ý  salát s meruňkami a agávovým sirupem

Suroviny  :  

Čerstvá mrkev, meruňkový kompot, (nebo čerstvé meruňky), citrónová šťáva, čerstvý ledový salát, agávový sirup, vanilkový cukr, voda. 

 P r a c o v n í   p o s t u p

 Čerstvou mrkev omyjeme, oloupeme a nastrouháme. Přidáme meruňkový kompot a nebo nakrájené čerstvé meruňky, nakrájený ledový salát, citrónovou šťávu, trochu vody a osladíme agávovým sirupem. Můžeme dochutit ještě vanilkovým cukrem. Vychladíme v lednici a podáváme.

 

mrkvov salt

 Papouščí  řezy

Suroviny  :  

Na  :  300g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200g krupicový cukr, 5 vajev, 1 smetana ke šlehání, 3 balíčky pudinkového prášku různých barev (kakaový, jahodový, vanilkový).

Citronová poleva  :

300g moučkový cukr, 4 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce horké vody.

 P r a c o v n í   p o s t u p

Mouku promícháme s práškem do pečiva, cukrem, vejci a smetanou. Těsto rozdělíme na 3 díly, do každého vmícháme pudinkový prášek jiné barvy. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou a velkou lžící na něj střídavě klademe těsto různých barev. Upečeme v předehřáté troubě. Po vychladnutí moučník polijeme citronovou polevou.

recept-3701-ad455c9579463049f2fbb1c513243a41--mm670xmm600

  Bezová limonáda z květů černého bezu

Suroviny  :  

Na  :  1,5 litru   :

5 velkých čerstvých květů černého bezu, skleněný džbán s cca 1,5 litrem studené vody, 1 citrón.

 P r a c o v n í   p o s t u p

Čerstvé květy černého bezu krátce opláchneme ve studené vodě, vložíme je do skleněného džbánu, nebo láhve s čistou pitnou vodou. Očistíme 1 citrón, pokud je Bio, tak mu necháme kůru a nakrájíme ho na tenká kolečka a přidáme do džbánu ke květům bezu. Dáme na 6 - 12 hodin louhovat, nejlépe do ledničky. Po vyluhování přecedíme přes sítko, pokud chceme můžeme osladit agávovým sirupem, nebo kvalitním včelím medem a nebo kokosovým cukrem.

TIP na další varianty  :  Ke květu z černého bezu můžeme přidat lístky máty, nebo meduňky, anebo můžeme přidat několik jahod, pár plátků pomeranče, nebo broskví a necháme společně vyluhovat, čímž si můžeme vytvářet mnoho různých chuťových variant bezové (bezovo-ovocné) domácí zdravé limonády.

Bezov limonda

  Z á h o r á c k ý      z á v i t e k

Suroviny  :  

Pro  :  4 porce  : 650 g vepřová krkovice bez kosti,  50 g slaniny, sůl, česnek, 300 g kysané zelí, kmín.

 P r a c o v n í   p o s t u p

Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme rozpustit na mírném ohni. potom přidáme na slaninu jemně nakrájenou cibulku a osmahneme do zlatova. Kysané zelí propláchneme ve studené vodě, potom vodu vymačkáme a zelí překrájíme. Zelí zamícháme do slaniny s cibulkou, přidáme kmín a necháme vychladnout. Maso umyjeme a nakrájíme na silnější plátky, které naklepeme, osolíme, potřeme česnekem a na plátky přidáme zelí se slaninou. Plátky masa svineme do závitků, (závitky můžeme zajistit párátkem), závitky naskládáme do pekáčku, osolíme, podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 stupňů C asi 1,5 hodiny. Během pečení závitky kontrolujeme a obracíme.

Pokud syrové maso necháme v celku a rozklepeme ho a pak naplníme a svineme, získáme tak ZÁHORÁCKOU ROLÁDU. 

 Vhodné přílohy  : zelenina, pečivo, brambor, bramborová kaše, bramborový knedlík.

DOBROU  CHUTˇ

 

 

 

 

 

Zhorck zvitek

  C i z r n o v ý   salát

Suroviny  :  

Sterilovaná cizrna, ředkvičky, kedluben, pórek, polníček, kvalitní tvrdý sýr, polníček, olivový olej, sůl.

 P r a c o v n í   p o s t u p

Sterilovanou cizrnu, nasypele do misky, přidáme jemně nakrájenou zeleninu, (ředkvičky, pórek a kedluben), přidáme natrhaný polníček, promícháme, zakapeme olivovým olejem, přidáme jemně nastrouhaný sýr a malinko osolíme. Salát dáme vychladit do ledničky , po vychlazení podáváme.

CIZRNOVÝ salát podáváme jako samostatný pokrm s případným pečivem a nebo jako salát k teplému pokrmu.

Tento salát je velmi zdravý a výborný.

 

 

Cizrnov salt

  Sypaný tvarohový koláč

Suroviny  :    3 hrníčky polohrubé mouky, 1 hrníček krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, máslo.

Tvarohová náplň  : 3 balíčky měkkého tvarohu, 1 hrníček krupicového cukru, 2 hrníčky mléka, 3 vejce, hrst rozinek, strouhaná kůra a šťáva z 1 citronu.

 P r a c o v n í   p o s t u p

Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva. Tři čtvrtiny směsi nasypeme na plech, poklademe tvarohovou náplní maso umyjeme, n a posypepem zbytkem směsi. Povrch poklademe plátky másla a upečeme.

Obměna  : Rozinky můžeme nahradit tvarohovou náplní s  čerstvým, nebo kompotovým ovocem.

Tvarohová náplň  : 3 balíčky měkkého tvarohu smícháme s krupicovým cukrem, mlékem, vejci, rozinkami a s citrónovou kůrou a šťávou.

Sypan tvarohov kol

  B U L G U R  s kuřecím masem a zeleninou

Suroviny  :  Bulgur, olej, kuřecí prsa, cibule, mražená zelenina Mochovská směs, koření Podravka.

 P r a c o v n í   p o s t u p

Kuřecí maso umyjeme, nakrájíme na drobné proužky a zpěníme na cibuli, okořeníme Podravkou, zalijeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Když je maso poloměkké, přidáme sáček mražené zeleniny (Mochovská směs, Čínská směs - dle vlastního výběru) a dusime do měkka. Bulgur propláchneme pod tekouví vodou, zalijeme ho vařící vodou v poměru 1 : 2 (bulgur : voda) vaříme 2 minuty a potom necháme 20 minut dojít. Po uplynutí této doby bulgur nasypeme do kuřecího již měkkého masa se zeleninou a zamícháme. Podáváme na způsob rizota se strouhaným sýrem a zeleninovým salátem.

 BULGUR je pšeničná obilovina, která obsahuje lepek. Je to vlastně předvařená a podrcená pšenice. Bulgur si získal oblibu díky své velmi jednoduché a rychlé přípravě. Je vhodný k zeleninovým a masovým jídlům, do nádivek či karbanátků.

BULGUR je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny, hořčík, mangan a stopové prvky, které chrání buňky před útokem volných radikálů.

 

Bulgur

 L o s o s  pečený na másle s bylinkami 

Suroviny  :  Ryba Losos bez kůže, máslo, olivový olej, koření Podravka, citrón -  citrónová šťáva, bylinky - bazalka, rozmarýn .

 P r a c o v n í   p o s t u p

 Čerstvého lososa zbavíme případných kostí, omyjeme, nakrájíme na porce, pokapeme olivovým olejem  citrónovou štávou a okořeníme Podravkou. Necháme minimálně 1/2 hodiny v lednici odležet. Potom vložíme do vymazaného pekáče máslem, zalijeme menším množství vody a pečeme při 200 stupňů C do růžova z obou stran. Část másla utřeme s rozsekanými lístečky bazalky a s tymiánem. Krátce před dopečením potřeme porce lososa a dopékáme zvolna do růžova.

Pečeného lososa podáváme s bramborem, bramborovou kaší, bagetou, případně tepelně upravenou zeleninou a nebo zeleninou syrovou a s citrónem.

Ryby jsou nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku. Losos obsahuje 2 omega-3 mastné kyseliny a je zdrojem vitamínů - B,D, minerálů a bílkovin.  Omega 3 mastné kyseliny mají mnoho zdravotních benefitů, hlavně působí jako prevence proti nemocnému srdci. Snižují cholesterol, pomáhají při dýchacích potížích (astma), působí příznivě při nemocech kosterní soustavy, posilují inteligenci u dětí.

Losos je prvotřídní rybou pro dietu.

 

Losos peen

  P o h a n k o v é  rizoto s kuřecím masem a zeleninou

Suroviny  :  Kuřecí prsa, cibule, olej, koření Podravka, mražená zeleninová směs, pohanka, čerstvá nebo mražená pažitka.

 P r a c o v n í   p o s t u p

 Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na menší kostky. Na oleji orestujeme cibulku do zlatova a přidáme nakrájené maso, přidáme sáček mažené zeleniny, koření Podravku, podlijeme vodou a dusíme do měkka.

Pohanku uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu a necháme ve dodě odstát. Když je maso měkké, přidáme k masu a zelenině uvařenou zcezenou pohanku a promícháme. Při podávání můžeme posypat strouhaným sýrem a podáváme se zeleninovým salátem.

Pohanka je obilnina, která pochází z oblasti střední Asie. Tato obilnina může být cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek. Pohanka je důležitým zdrojem zinku,mědi,selenu,manganu a jiných stopových prvků, vitaminu B1,B2.E,C. Pohanka je také nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. RUTIN v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou.

Pohankov rizoto

  Tatarská omáčka - j o g u r t o v á

S u r o v i n y  :

1 větší kelímek bílého jogurtu, citrón, koření Podravka, cibulka, sterilovaná okurka, čerstvá pažitka, bylinky různé druhy - čerstvé, sirup Agáve.

 

 P r a c o v n í   p o s t u p

 

 Bílý jogurt dáme do misky, přidáme nastrouhanou sterilovanou okurku, jemně nasekanou cibulku (můžeme i nastrouhat), přidáme citrónovou šťávu, jemně nasekanou čerstvou pažitku a dle vlastního uvážení i pár čerstvých bylinek, pokud potřebujeme trochu osladit přidáme místo cukru, pár kapek Agávovéhu sirupu a dáme vychladit.

 

Podáváme k teplým pokrmům, místo teplé omáčky, převážně k Těm, kde jako hlavní příloha jou brambory. Další vhodný doplněk je čerstvá zelenina, nebo čerstvý zeleninový salát.   DOBROU CHUŤ.

 

tatarska omka z jogurtu

  V e l i k o n o č n í   beránek

S u r o v i n y  :

Velikonoční beránek pro malou až střední formu  : 

180 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 80 g másla, 2 ks vejce, 1 lžička prášku do pečiva, vanilkový cukr, citrónová kůra, rozinky na ozdobu, tuk na vymazání formy, polohrubá nebo hrubá mouka na vysypání formy, forma beránka, moučkový cukr na posypání.

 P r a c o v n í   p o s t u p

 1. Žloutky třeme asi čtvtrt hodiny s cukrem a změklým máslem. 2. Přidáme prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citrónovou kůru a nakonec  zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků (v misce metličkou ušleháme z bílků sníh, bílek musí mít pokojovou teplotu!). 3. Těsto vlijeme do dobře tukem vymazané a polohrubou, nebo hrubou moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě nejdříve 15 minut na 200 stupňů C , potom teplotu zmírníme a pečeme asi  30 minut na 180 stupňů C. 4. Po upečení necháme beránka ještě chvíli ve formě, až se těsto trochu odtáhne od stěn, pak ho opatrně vyklopíme. 5. Dvě rozinky dáme místo očí, jednu na čumáček a vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem.

Beránka můžeme potáhnout bílou a nebo čokoládovou polevou.

Bernek

  AVOKÁDOVÁ pomazánka s vejci

S u r o v i n y  :

2 zralá Avokáda, 4 uvařená vejce, 4 polévkové lžíce zakysané smetany, sůl,nasekaná jarní  pažitka 1 hrst a jemně nasekaná jarní cibulka.

 P r a c o v n í   p o s t u p

Avokáda podélně rozpůlíme až k pecce a kroucením proti sobě od sebe oddělíme obě poloviny. Pecku vyjmeme. Pomocí lžíce dužinu vydlabeme a v kuchyňském robotu ji rozmělníme spolu s vařenými vejci, zakysanou smetanou a s jarní cibulkou a pažitkou na hladkou kaši. Trochu osolíme. Podáváme s pečivem.

AVOKÁDO je ovoce (plod hruškovce přelahodného) avšak není sladké, chutí připomíná ořechy. Zralý plod je zvenku tmavě zelené až černé barvy. Dužina se musí dobře roztírat.  Zralé avokádo poznáme, že stiskem musí být zlehka měkké. Dužina se bude potom lehce roztírat.

AVOKÁDO je bohatým zdrojem minerálních látek, draslíku, mědi,fosforu a vitamínů C,E,K,B3. Dužina obsahu kvalitní rostlinné , tedy zdravé tuky. (Kyselinu olejovou, palmitovou a linoloovou). Při dietě se hodí jako náhražka másla, nebo majonézy. AVOKÁDO lze jíst za syrova, nebo i tepelně upravovat. Např. Avokádová polévka.

 

Avokdov pomaznka

  Fazole  ADZUKI

S u r o v i n y  :

250g fazole Adzuki, 1 l vody, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku. olivový olej, sůl, tymián, bazalka,majoránka, 100 g kysaná smetana.

 

 P r a c o v n í   p o s t u p

Fazole Adzuki na 12 hodin namočíme na 12 hodin. Vaříme ve vodě, ve které se máčely, asi 30 minut. Pak vodu slijeme. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a podusíme na olivovém oleji. Potom přidáme fazole Adzuki a koření : tymián, bazalku a majoránku. Na konec opatrně vmícháme kysanou smetanu.

 

Fazole ADZUKI nakoupíme v prodejnách "Zdravé výživy. "

Fazole ADZUKI pocházejí z Číny a v současnosti se pěstují po celé jihovýchodní Asii. Jejich barva je tmavě červená až hnědá. Mají výbornou oříškovou chuť a jsou velice dobře stravitelné.

Fazole ADZUKI zlepšují činnost ledvin, chrání srdce a cévy před ukládáním cholesterolu, mají příznivý vliv na tenké střevo. Jsou významné jako zdroj kvalitní rostlinné bílkovinyvitamínů a téměř všech esenciálních aminokyselin. Obsahují vitaminy B1,B2,B3,B5,B6,E, kyselinu listovou, vápník,měď,jód,železo,hořčík,fosfor,draslík,selen,zinek. Jsou zdrojem vlákniny a složených sacharidů.

 

 

 

bez nzvu

  Buchta  MARGOT

Ingredience

10 porcí - dospělí  :

Mlouka hladká  (2 hrnky), cukr moučka (2 hrnky),  olej (3 lžíce polévkové), 2 vejce, mléko (1 hrnek), prášek do pečiva 1 ks, čokoláda Margot 1 ks, tuk 50 g, mouka hrubá 50 g,  POLEVA  : Máslo 100g, cukr moučka 100g, kakao (3 lžíce polévkové).

Pracovní postup  :

Hladkou mouku, cukr, vejce, mléko, olej, prášek do pečiva a nastrouhanou čokoládu Margot smícháme. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Ještě teplé poléváme polevou. POLEVA  : ve vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme cukr, kakao a prohřejeme. 

DOBROU CHUŤ

DSCN0962

  Vepřové maso z hájovny

Ingredience

Vepřová kýta, slanina, cibule, olej, smetana, mouka hladká, citrónová šťáva, cukr, koření, rybízová zavařenina, koření Podravka. SMĚS KOŘENÍ  : (na obalení) : jalovec, tymián, mleté nové koření, bobkový list.

Pracovní postup  :

Maso omyjeme a prošpikujeme proužky slaniny, obalíme je ve směsi koření, posypeme Podravkou a necháme odležet. Cibuli nakrájíme na a orestujeme, přidáme maso, které jsme nechali odležet a pečeme v troubě do měkka. Když je maso měkké, maso vyjmeme a do šťávy přilijeme smetanu, rozmíchanou hladkou mouku, povaříme, přecedíme, dochutíme citrónovou šťávou, Podravkou a vmícháme trochu rybízové zavařeniny. Opět krátce povaříme.

Přílohy : různé dryhy knedlíků, těstoviny,brambor,rýže.

Vepov maso z hjovny

  Vepřové maso po staročesku

Ingredience

Vepřová plec, cibule, kysané zelí, nebo sterilované, čerstvá jablka, rozinky,koření Staročeská směs, sůl, olej.

Pracovní postup  :

Maso umyjeme a nakrájíme na nudličky, ochutíme kořením Staročeská směs, osolíme a opečeme na oleji s nakrájenou cibulkou. K poloměkkému masu přidáme kysané a nebo sterilované zelí a dusíme společně do měkka. Po chvíli přidáme jablka, která jsme nastrouhali nahrubo i se slupkou, spařené rozinky a dusíme, až se voda vsákne do zelí s jablky. Směs nezahušťujeme. Podáváme s bramborovou kaší. N

Staroesk

  Zeleninový vývar s Quinoí

Ingredience

Kořenová zelenina, balíček mražené zeleniny (Bretaňská směs),koření Podravka, řapíkatý celer,pažitka, olivový olej, Quinoa.

Pracovní postup  :

Kořenovou zeleninu očistíme, umyjeme, nakrájíme na nudličky a dáme společně s mraženou zeleninou vařit do měkka. Dochutíme kořením Podravka, pažitkou, přidáme 1 PL olivového oleje, přidáme zavářku Quinoa a krátce povaříme.

QUINOA je plodina pocházející z Jižní Ameriky a protože to není obilnina NEOBSAHUJE LEPEK i když se v kuchyni jako obilnina používá. Je to výborná alternativa pro ty, kteří trpí celiakií.    Obsahuje velké množství bílkovin, hořčíku, železa, viataminu B12. N

Quinoa prospívá lidem trpícím migrénou, snižuje krevní tlak a pomáhá při léčbě celiakie, kardiovaskulárních onemocněních.

Quinoa se upravuje stejně jako rýže. (1 díl Quinoa a 2 díly vody). Během vaření nabývá na objemu jako rýže. Použít ji můžeme všude tam, kde používáme rýži. Na slano i na sladko. Lze jej použít i místo ovesných vloček do jogurtu. Lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy.

Quinoa

  K U S K U S  s kuřecím masem a zeleninou

Ingredience

Kuskus (Coucous) 200g, kuřecí maso 200g, cibule, mražená zelenina (jakákoliv), třeba Bretaňská 1 sáček, koření Podravka, olivový olej. 

Pracovní postup  :

 Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme do zlatova . Maso umyjeme, nakrájíme na nudličky a orestujeme krátce s cibulí. Přidáme balíček mražené zeleniny, posypeme Podravkou, zalijeme trochu vodou a dusíme na mírném ohni do té doby, až je maso měkké. Kuskus propláchneme vodou, dáme do mísy , zalijeme horkou vodou  v poměru 1 : 2 (1 díl kuskusu, 2 díly vody)+ 2 polévkové lžíce olivového oleje a necháme cca 15 minut nabobtnat, až kuskus změkne. Potom smícháme s masem a zeleninou a promícháme. Můžeme podávat s se strouhaným sýrem.

 

Kuskus se nevaří, zalévá se pouze horkou vodou. Pro rychlou úpravu je velmi oblíbený. Je velmi výživný,zdravý,lehký a sytý. Je to těstovina, která se vyrábí ze semoliny tvrdé pšenice. Setkali bychom se s ním v severoafrické kuchyni, kde je velmi oblíbený.

Kuskus lze upravovat na slano i sladko a podávat za tepla i za studena. Za studena třeba s jogurtem.

 

 

Rizoto-kuskus

  Polévka  ruský  boršč

Ingredience

350 g hovězí maso, 200 g vepřové maso, 1 ks cvibule, 1 ks bobkový list, 4 kuličky pepře, 3 kuličky nové koření, 20 g sůl, kořenová zelenina 300 g, zelí bílé 200 g, brambory 250 g, rajčata 200g, 200g řepa červená, 300 g slanina, 1 lžička sladké papriky, 150 ml smetana na vaření, 1 lžíce hladké mouky, 1 snítka pažitky, citrónová šťáva, 2 lžíce octa, cukr

Pracovní postup  :

 Omyté maso vložíme do hrnce, zalijeme asi 1,5 - 2 l vody, přidáme cibuli, nové koření, bobkový list, pepř, sůl a vaříme zvolna cca 2 hodiny. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Oloupanou překrojenou řepu uvaříme zvlášť do měkka. (Můžeme použít i řepu zavařenou, tu nemusíme vařit). Vývar přecedíme, přidáme ocet, zeleninu a povaříme cca  minut. Slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvičce osmahneme a zaprášíme sladkou paprikou, nalijeme do polévky a vaříme cca  15 minut. Do polévky vložíme nakonec na nudličky nakrájenou červenou řepu, na kostičky nakrájené maso, nasekanou petrželku a citrónovou šťávu, cukr a prohřejeme

K polévce podáváme chléb.

rusk bor

  Perník s čokoládovou polevou a s kokosem

Ingredience

1 litr hladké mouky, 1/2 l krupicového cukru, 1 prášek do perníku, 3/4 balíčku prášku do pečiva, 1/2 litru mléka, 1 sklenička oleje, 2 vejce, 2 lžíce marmelády nebo povidel, čokoládová poleva, strouhaný kokos

Pracovní postup  :

 Mouku smícháme s cukrem, práškem do perníku a práškem do pečiva, zalijeme mlékem, přidáme olej, vejce a marmeládu a umícháme těsto, které upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí perník polijeme čokoládovou polevou a posypeme strouhaným kokosem. Ozdobíme meduňkou a podáváme.

Pernk s polevou

  Holandský  řízek se  sýrem 

Ingredience

600 g Vepřová plec b.k., 300g Eidam, nebo Ementál, koření Podravka, 1 ks vejce, muškátový oříšek, 250 ml smetany,

Pracovní postup  :

 Maso umyjeme, nakrájíme na kostky u semeleme na masovém strojku na jemno. Sýr jemně nastrouháme přidáme maso, koření, vejce a smetanu. Necháme odležet 1 hodinu v ledničce. Potom vyndáme a tvarujeme na oválné řízečky, které klademe na vymaštěný plech. Potom upečeme v troubě.

Podáváme s bramborovou kaší, bramborem, zeleninou, nebo s různými saláty.

holandsk zek

ZELENINOVÉ SALÁTY   -   OVOCNÉ SALÁTY

Ingredience

Různé druhy zeleniny, různé druhy ovoce, citrónová šťáva, javorový nebo agávový sirup, případně stévie, olivový olej, byliny, voda, případně smetana.

ZELENINOVÉ SALÁTY kombinujeme různé druhy zeleniny, které dochutíme citrónovou šťávou, olivovým olejem, bylinami, případně smetanou.

OVOCNÉ SALÁTY kombinujeme různé druhy ovoce, které dochutíme Javorovým, nebo Agávovým sirupem (nebo Stévií), citrónovou šťávou, olivovým olejem, popřípadě smetanou.

Vychlazené podáváme.

images

Lívanečky se skořicí a s Javorovým sirupem

Ingredience

Mléko, sůl, droždí, vejce máslo, mouka polohrubá,cukr, olej na smažení, cukr moučka, mletá skořice, Javorový sirup.

Mléko nalijeme do hlubšího hrnce, zahřejeme a odebereme trochu do hrníčku, do kterého přidáme droždí a terochu cukru. Takto uděláme kvásek. Do hrnce s mlékem přidáme cukr, špetku soli, máslo a vejce, vše vyšleháme metličkou. Postupně vmícháme mouku , poté přidáme kvásek a znovu vymícháme metličkou. Šleháme tak dlouho, dokud není těsto hladké. Těsto na lívance přikryjeme útěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Připravíme si lívanečník, vymažeme kouskem tuku a lívanečky jeden po druhém upečeme z obou stran.

Když jsou kynuté lívance hotové, můžeme je mazat marmeládou, sypat tvarohem, skořicí, zdobit vyšlehanou šlehačkou, kousky ovoce a nakonec pokapat Javorovým sirupem.

JAVOROVÝ SIRUP  je  vynikajícím pomocníkem při nahrazování rafinovaného bílého cukru. Kromě sacharózy obsahuje vitamíny řady B, vápník,železo a stopová množství dalších minerálních látek. Javorový sirup se získává z kmenů javorových stromů. Je velmi oblíbený na polévání palačinek, lívanců a nebo zmrzlinových pohárů.

 

Lvaneky s javorovm sirupem

Slavíme HALLOWEEN  : Halloweenská polévka - dýňová

Ingredience

Dýně, olej, kuřecí, nebo zeleninový vývar, koření Podravka, Kari koření, kyselá smetana, sladká smetana, čerstvá pažitka, čerstvá bazalka.

Oloupanou a omytou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme do zlatova. Přidáme dýni nakrájenou na kostičky a nebo nahrubo nastrouhanou, okořeníme Podravkou , zalijeme vývarem  a necháme ( 20 minut ) vařit, dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku odstavíme a necháme vychladnout. Dýňovou polévku rozmixujeme a ochutíme kořením Kari a sladkou smetanou. Vše dáme zpět na oheň a ještě chvilku povaříme. Výbornou dýňovou polévku podáváme ozdobenou lžičkou kyselé smetany, potom ještě posypeme čerstvou pažitkou a nasekanou bazalkou. 

Dov polvka

Pomazánka z Mozzarelly a s pórkem

Ingredience

Rama máslová, Mozzarella, bílý jogurt, čerstvé byliny nebo čerstvá pažitka, pórek ,sůl, případně mletá paprika.

Mozzarellu dáme do misky a rozmačkáme vidličkou, nebo Mozzarellu nastrouháme. Přidáme Ramu máslovou, trochu bílého jogurtu, jemně nastrouhaný pórek a jemně nasekané bylinky a nebo pažitku. Vše promícháme a trochu osolíme. Dáme do lednice vychladit.

Po vychlazení mažeme na různé druhy pečiva a podáváme se zeleninou.

 

Mozarela a polnek

Zeleninový salát s více druhů zeleniny a s olivovým olejem

Ingredience

Hlávkový ledový salát, rajčata,  salátová okurka, ředkvičky, rajčátka cherry, paprikový lusk, voda, cukr, citrónová šťáva, olivový olej

Zeleninu umyjeme ve studené vodě, nakrájíme na menší kousky, vložíme do mísy, přidáme vodu, dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, nebo Stévií, pokapeme olivovým olejem a vychladíme.

 Zeleninový salát podáváme k hlavnímu jídlu, lze podávat i jako předkrm.

 Olivový olej nazývaný jako tekutý zázrak je velmi zdravý svým unikátním složením.  Obsahuje vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitamínů A,D,K,E.

Působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním a má výrazné antioxidační účinky. Snižuje chlesterol, čistí cévy a je vhodným doplňkem při redukční dietě.

ERSTV ZELENINOV SALT

Kapání do polévky z celozrnné mouky špaldy

Ingredience

Celozrnná mouka špalda,  vejce, voda, sůl.

Do hrnku rezklepeme vejce, přidáme trochu vody a po lžících přidáváme mouku a rozšleháme vidličkou na těstíčko. Do hotové vývarové zeleninové polévky kapání lijeme přes hrubé struhadlo a nebo síto a metlou ve vývaru rozmícháme a krátce povaříme.

V současné době je celozrnná mouka nebo-li špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin.   Současně je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicidu pro alergické jedince. Proto ji mohou lidé s alergií na pšenici použít jako náhradu pšenice. Nesmíme ovšem zaměnit alergii na pšenici za celiakii. Špalda není bezlepková a není vhodná pro bezlepkovou dietu. Pšenice špalda je prastará obilovina, která nebyla šlechtěna, tudíž si zachovává mnoho důležitých cenných látek. Vyznačuje se  jemnou oříškovou příchutí, slouží jako zdravější alternativa ke klasické přírodní mouce. ktrerá velmi dobře kyne. Na pečení používáme jemně mletou a na vaření ve hrubší struktuře.

Mouka se mele původním způsobem na kamenném mlýně. Takto si uchovává nejvíce nutričních hodnot.

Obsahuje bílkoviny, vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, sacharidy, vyšší obsah Mg, Ca, K, P, Zn. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávení a střevní peristaltiku.

 

 

 

palda

 Smažený  šmakoun

Ingredience

Šmakoun, hladká mouka, vejce, mléko, sůl, strouhanka, slunečnicový olej.

Šmakoun nakrájíme na cca 1,5 cm široké plátky, osolíme, obalíme v trojobalu a usmažíme v oleji. 

 

Šmakoun je speciálně upravený vaječný bílek bez přidaných chemických látek a konzervantů. Vyrábí se tepelnou a tlakovou úpravou. Vzniká tak potravina s vysokým obsahem bílkoviny Albumin . Technologie vzniku šmakouna je český vynález a je patentově chráněna.

Šmakoun je plnohodnotná potravina s vysokým obsahem kvalitní živočišné bílkoviny, minimem tuků, cukru, cholesterolu, lepku a s nízkou energií.  Snadno se dělí, strouhá, mele, lze jej tepelně zpracovávat - zapékat, restovat, smažit, dusit a vařit.  Je vhodný pro diabetiky i celiaky, seniory a děti. Šmakoun oceňují a doporučují výživoví poradci i odborníci na výživu.

 

makoun 1

 Zeleninová polévka s brokolicí a s Amarantem

Ingredience

Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), brokolice, řapíkatý celer, Amarant, koření Podravka, libeček . 

Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a potom nakrájíme na kolečka a nebo nahrubo nastrouháme. Přidáme koření Podravku, krátce provaříme, potom přidáme brokolici,jemně nasekaný řapíkatý celer a Amarant, který jsme v sítku propláchli teplou vodou. Vaříme do měkka. Amarant (nezvětší svůj objem), takže je třeba ho dát více. Nakonec přidáme jemně nasekaný libeček, který polévku nádherně provoní. I po uvaření má Amarant jemně křupavou chuť. 

AMARANT nebo-li laskavec má největší obsah proteinů ze všech obilovin.Amarant obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje. Obsahuje vyšší obsah železa, vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Pomáhá snižovat cholesterol a pomáhá v boji proti rakovině. Obvzlášť je prospěšný pro malé děti a pro sportovce, u starších lidí podporuje činnost mozku a příznivě ovlivňuje metabolismus. Je vhodné ho použít i pro bezlepkovou dietu. Amarant se ve formě mouky používá i na  pečení. Báječně zahušťuje polévky, semínka se dají opékat, dusit. Lze jej upravovat na slano i na sladko a je to výborná alternativa rýže. Osmažená semínka amarantu na pánvi pukají jako popcorn Popraskaná semínka lze použít jako skvělý obal ryb, či mas, nebo posyp na polévky, saláty, nebo dušené pokrmy. Amarant lze koupit v prodejnách zdravé výživy.

 

AMARANT

 P o h a n k o v ý   k a r b a n á t e k

Ingredience

Vepřová plec, ovesné vločky, pohanka, vejce, česnek, sůl, strouhanka, sůl, olej, cibule.   

Pohanku přebereme, vypereme, zalijeme vodou a necháme ji máčet 1 hodinu. Namočenou pohanku osolíme, přivedeme k varu a vaříme 5 minut, odstavíme  a necháme pod poklicí 30 minut dojít. Omyté vepřové maso omyjeme, nakrájíme na kostky a umeleme s vařenou pohankou, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, vejce, ovesné vločky a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhanou houskou. Z těsta tvoříme karbanátky, které vložíme do olejem vymazaného pekáče a za občasného přelévání výpekem a podlévání vařící vodou pečeme do zlatova. Pečené karbanátky vyjmeme a ihned podáváme.

Vhodná příloha  : vařený brambor, bramborová kaše, šťouchané brambory, zelenina, zeleninové saláty, oovcné saláty.

 

Pohankov karbantek

 H r a c h o v á   k a š e  se  sýrem  Tofu

Ingredience

Hrách, cibule, majoránka, olej,česnek, sůl, sýr Tofu.     

Hrách přebereme, několikrát propláchneme vodou a necháme máčet v chladu. Potom vodu slijeme, zalijeme studenou vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Uvařený hrách prolisujeme, přidáme najemno nastrouhaný česnek, majoránku, sůl a metlou hrachovou kaši promícháme. Cibulku nakrájíme na malé kostičky , na oleji zpěníme a poté přidáme sýr Tofu, který jsme nakrájeli také na malé kostičky. Cibulku a sýr Tofu orestujeme do zlatova a vmícháme do hrachové kaše. Hrachovou kaši vyšleháme metlou, nebo tyčovým mixérem.

Sýr Tofu můžeme nakrájet na plátky, krátce orestovat a podávat  k hrachové kaši. Jako přílohu můžeme podávat různé druhy podušené zeleniny, maso, okurku a pečivo.

 

Sýr Tofu se připravuje ze sójového mléka a je tedy ryze rostlinného původu. Neobsahuje cholesterol a tak je pro zdraví daleko vhodnější, než-li maso.   Obsahuje  prospěšné nenasycené mastné kyseliny,vlákninu, vitamíny skupiny B  a  minerální látky jako je, železo, hořčík a vápník.

Tofu lze použít do studených i teplých jídel. Do slaných i sladkých a do salátů. (Obložená mísa, koláč, rizoto, zeleninové saláty).  Na trhu máme na výběr různé druhy (natural-přírodní, marinované,uzené aj.)

 

 

hrch a tofu

 M E L O U N Y

Ingredience

  M  e  l  o u n   

NĚCO   ZAJÍMAVÉHO  O  MELOUNU.  Má málo kalorií a přitom nasytí.  Je vynikajícím zdrojem beta-karoten(ten s vitaminem C podporuje zrak a zabraňuje gluakomu, různým druhům rakoviny a srdečním onemocněním, snižuje příznaky artritidy a minimalizuje astmatické potíže).

Obsahuje vitamin B, zejména B1 (thiamin) a B6 (pyridoxin).Thiamin = udržuje elektrolyty a nervový systém

Pyridoxin = nezbytný pro enzymatické funkce, které přeměňují potraviny na bunběčnou energii.

Maso, nebo-li buničina melounů obsahuje lykopen (tento antioxidant je veleben pro svou schopnost výrazmě minimalizovat riziko rakoviny a to hlavně u rakoviny prostaty, prsou, karcinomu endometria, karcinomu plic a kolorektální rakoviny.   Obsahuje minerály  :  draslík a hořčík

DRASLÍK  : důležitý pro kardiovaskulární zdraví, pro mozek a pomáhá eliminovat ledvinové kameny a zároveň eliminuje zadržování tekutin.

HOŘČÍK  : je považován za hlavní minerál a je spojen s více než 300 buněčnými metabolickými funkcemi a velmi často je v naší potravě nedostatčně zastoupen, což má za následek špatný zdravotní stav naší současné populace a příznaky jsou : podrážděnost, napětí, poruchy spánku a svalové křeče, infarkty a jiné závažné onemocnění.

 

10417632 533998756705292 2106311284231601845 n

 Rýže  BASMATI

Ingredience

Rýže Basmati, sůl, voda, případně kukuřice, hrášek atd...

Jeden díl rýže Basmati propláchneme a vsypeme do jednoho a čtvrt až jednoho až půl dílu osolené vody. Můžeme přidat kukuřici a nebo hrášek. Přiklopíme pokličkou a přivedeme do varu. Zmírníme teplotu na minimum, ponecháme pod pokličkou dokud se voda nevyvaří (cca 12 - 15 minut). Odstavíme z vařiče, rýži jemně prokypříme a necháme odstát. Takto upravená rýže Basmati je krásně voňavá, chutná a nelepí se. 

Rýže BASMATI, štíhlá, aromatická, lahodná svou chutí, je právem nazývána královnou rýže. Její vůně nám připománá vůni pražených ořechů. Struktura zrna rýže BASMATI jí dovoluje absorbovat různé chutě, což je skvělé pro širokou škálu receptů. Dobrou chuť !

ryze-se-zeleninou

 Chlazené čerstvé ovoce

Ingredience

Jakékoliv druhy ovoce, meloun, kiwi, ananas, jahody, maliny atd......

Ovoce nakrájíme a upravíme do misky - necháme vychladit a potom podáváme.

Ideální v tropických letních dnech.

svainov ovoce

Nákyp kuskusový s meruňkami a se švestkami

Ingredience

Kalkulace na 10 porcí - hmotmnost porce á 320 g. 1200 ml mléka, 6 g soli, 80 g cukru krupice (do mléka), 600 g kuskusu, 80 ml žloutků, 80 g vanilkového cukru, 200 ml čerstvých bílků, 100 g cukru krupice ( do bílků), 80 g másla, 1000 ml meruńkového kompotu s nálevem, 100 g sušených švestek

Mléko osolíme, osladíme, a krátce provaříme. Poté jím zalijeme kuskus a připravíme dle návodu. Vyšleháme žloutky s vanilkovým cukrem, do bílků vsypeme zbylý krupicový cukr a šleháme. Poté přidáme cukr moučku a zlehka promícháme. Takto upravený sníh bude pevný. Žloutkovou pěnu a polovinu sněhu opatrně vmícháme do kuskusu. Gastronádobu vymastíme máslem, rozetřeme polovinu kuskusové směsi, poklademe půlky meruněk, sušených švestek a pokapeme nálevem. Zbylou kuskusovou směsí ovoce překryjeme a pečeme v horkovzdušné troubě asi 25 minut. Povrch nákypu po 15 minutách potřeme zbylým sněhem a dopečeme dozlatova. Při podávání krájíme na požadované tvary, můžeme doplnit ovocnou omáčkou, ovocem či šlehačkou.

Dobrou chuť  ;-) chutná skvěle.

 

kUSKUSOV NKYP

Kuřecí  roláda  se  šunkou, zeleninou  a  sýrem Tofu

Ingredience

1 kg kuřecí prsa, sůl, hořčice, šunka, mražená (1 sáček)nebo čerstvá zelenina, sýr Tofu (přírodní, nebo marinovaný).hladká mouka 2 lžíce.

Sýr Tofu - je sýr vyrobený ze sójového mléka.Je tedy ryze rostlinného původu a neobsahuje tedy žádný cholesterol.

 

Maso umyjeme a rozklepeme na silnější plát, osolíme,potřeme hořčicí, na plát masa vložíme plátky šunky, sýr Tofu a posypeme mraženou a nebo čerstvou zeleninou. Masový plát opatrně zavineme do tvaru rolády a stáhneme nití. Kuřecí roládu osmahneme ze všech stran na oleji a pak ji vložíme do pekáče, přidáme trochu oleje a podlijeme vodou a nebo vývarem, přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě do měkka. Chvílemi roládu otáčíme a ke konci pečení pokličku odstraníme. Roláda musí mít zlatou krustičku. Výpek z masa vysmahneme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, krátce orestujeme do zlata a zalijeme vodou a nebo vývarem. Krátce povaříme a dochutíme Podravkou.

Roládu podáváme jako hlavní chod s různými druhy příloh,salátů a nebo kompotů.  Dobrou chutˇ.

 Den 13.5. je znám jako "SVĚTOVÝ DEN KOKTEJLU." I my dětem připravíme na svačinku ovocný mléčný koktejl z banánů.

Pokud si chcete i Vy doma nějaký připravit doporučujeme odkaz  :

http://www.prima-recepty.cz/recepty/michane-nealkoholicke/

Kuec rolda

M y š á k o v a   hermelínová   pomazánka

Ingredience

1 ks Hermelín, 100 g tvarohu, 100 g másla, 100 g jablek, sůl, 2 - 3 lžíce čerstvé nasekané pažitky. 

Vše jemně nastrouháme a v misce ušleháme.

Podáváme s pečivem a případně i se zeleninou.

Dobrou chuť.

Mykova

Z e l e n i n o v ý   salát  s  p o l n í č k e m

Ingredience

Rajčata, salátová okurka, paprikový lusk,rajčata cherry, polníček, ledový hlávkový salát, olivový olej, citrónová šťáva,cukr,olivy

Zeleninu omyjeme ve vlažné vodě, nakrájíme na kousky, rajčátka cherry můžeme ponechat celá. Nakrájenou zeleninu vložíme do mísy, přidáme hrstku polníčku, který jsme natrhali na lístečky. Případně můžeme přidat i olivy. Zakápneme olivovým olejem, citrónovou šťávou a osladíme.Zeleninový salát dáme vychladit do ledničky.

Podáváme k teplým a studeným pokrmům a nebo k pečivu.

Zeleninov salt s polnkem

Revitalizace zahrad