Zeleninový vývar se zavářkou Quinoa

Ingredience

Kořenová zelenina, balíček mražené zeleniny (Bretaňská směs), koření Podravka, řapíkatý celer, pažitka, olivový olej, Quinoa

Postup

Kořenovou zeleninu očistíme, umyjeme, nakrájíme na nudličky a dáme společně s mraženou zeleninou vařit do měkka. Dochutíme kořením Podravka, pažitkou, přidáme 1 PL olivového oleje, přidáme zavářku Quinoa a krátce povaříme.

QUINOA je plodina pocházející z Jižní Ameriky a protože to není obilnina NEOBSAHUJE LEPEK i když se v kuchyni jako obilnina používá. Je to výborná alternativa pro ty, kteří trpí celiakií. Obsahuje velké množství bílkovin, hořčíku, železa, viataminu B12.

Quinoa prospívá lidem trpícím migrénou, snižuje krevní tlak a pomáhá při léčbě celiakie, kardiovaskulárních onemocněních.

Quinoa se upravuje stejně jako rýže. (1 díl Quinoa a 2 díly vody). Během vaření nabývá na objemu jako rýže. Použít ji můžeme všude tam, kde používáme rýži. Na slano i na sladko. Lze jej použít i místo ovesných vloček do jogurtu.

Kuskus s kuřecím masem a zeleninou

Ingredience

Kuskus (Coucous) 200g, kuřecí maso 200g, cibule, mražená zelenina (jakákoliv), třeba Bretaňská 1 sáček, koření Podravka, olivový olej

Postup

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme do zlatova. Maso umyjeme, nakrájíme na nudličky a orestujeme krátce s cibulí. Přidáme balíček mražené zeleniny, posypeme Podravkou, zalijeme trochu vodou a dusíme na mírném ohni do té doby, až je maso měkké. Kuskus propláchneme vodou, dáme do mísy, zalijeme horkou vodou v poměru 1 : 2 (1 díl kuskusu, 2 díly vody) + 2 polévkové lžíce olivového oleje a necháme cca 15 minut nabobtnat, až kuskus změkne. Potom smícháme s masem a zeleninou a promícháme. Můžeme podávat s se strouhaným sýrem.

Kuskus se nevaří, zalévá se pouze horkou vodou. Pro rychlou úpravu je velmi oblíbený. Je velmi výživný, zdravý, lehký a sytý. Je to těstovina, která se vyrábí ze semoliny tvrdé pšenice. Setkali bychom se s ním v severoafrické kuchyni, kde je velmi oblíbený.

Kuskus lze upravovat na slano i sladko a podávat za tepla i za studena. Za studena třeba s jogurtem.

Polévka ruský boršč

Ingredience

350 g hovězí maso, 200 g vepřové maso, 1 ks cvibule, 1 ks bobkový list, 4 kuličky pepře, 3 kuličky nové koření, 20 g sůl, kořenová zelenina 300 g, zelí bílé 200 g, brambory 250 g, rajčata 200g, 200g řepa červená, 300 g slanina, 1 lžička sladké papriky, 150 ml smetana na vaření, 1 lžíce hladké mouky, 1 snítka pažitky, citrónová šťáva, 2 lžíce octa, cukr

Postup

Omyté maso vložíme do hrnce, zalijeme asi 1,5 - 2 l vody, přidáme cibuli, nové koření, bobkový list, pepř, sůl a vaříme zvolna cca 2 hodiny. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Oloupanou překrojenou řepu uvaříme zvlášť do měkka. (Můžeme použít i řepu zavařenou, tu nemusíme vařit). Vývar přecedíme, přidáme ocet, zeleninu a povaříme cca  minut. Slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvičce osmahneme a zaprášíme sladkou paprikou, nalijeme do polévky a vaříme cca  15 minut. Do polévky vložíme nakonec na nudličky nakrájenou červenou řepu, na kostičky nakrájené maso, nasekanou petrželku a citrónovou šťávu, cukr a prohřejeme

K polévce podáváme chléb.

Perník s čokoládovou polevou a s kokosem

Ingredience

1 litr hladké mouky, 1/2 l krupicového cukru, 1 prášek do perníku, 3/4 balíčku prášku do pečiva, 1/2 litru mléka, 1 sklenička oleje, 2 vejce, 2 lžíce marmelády nebo povidel, čokoládová poleva, strouhaný kokos

Postup

Mouku smícháme s cukrem, práškem do perníku a práškem do pečiva, zalijeme mlékem, přidáme olej, vejce a marmeládu a umícháme těsto, které upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí perník polijeme čokoládovou polevou a posypeme strouhaným kokosem. Ozdobíme meduňkou a podáváme.

Holandský řízek se sýrem

Ingredience

600 g Vepřová plec b.k., 300g Eidam, nebo Ementál, koření Podravka, 1 ks vejce, muškátový oříšek, 250 ml smetany

Postup

Maso umyjeme, nakrájíme na kostky u semeleme na masovém strojku na jemno. Sýr jemně nastrouháme přidáme maso, koření, vejce a smetanu. Necháme odležet 1 hodinu v ledničce. Potom vyndáme a tvarujeme na oválné řízečky, které klademe na vymaštěný plech. Potom upečeme v troubě.

Podáváme s bramborovou kaší, bramborem, zeleninou, nebo s různými saláty.

Zeleninové saláty - ovocné saláty

Ingredience

Různé druhy zeleniny, různé druhy ovoce, citrónová šťáva, javorový nebo agávový sirup, případně stévie, olivový olej, byliny, voda, případně smetana

ZELENINOVÉ SALÁTY - kombinujeme různé druhy zeleniny, které dochutíme citrónovou šťávou, olivovým olejem, bylinami, případně smetanou.

OVOCNÉ SALÁTY - kombinujeme různé druhy ovoce, které dochutíme Javorovým, nebo Agávovým sirupem (nebo Stévií), citrónovou šťávou, olivovým olejem, popřípadě smetanou.

Vychlazené podáváme.

Lívanečky se skořicí a s Javorovým sirupem

Ingredience

Mléko, sůl, droždí, vejce máslo, mouka polohrubá, cukr, olej na smažení, cukr moučka, mletá skořice, javorový sirup

Postup

Mléko nalijeme do hlubšího hrnce, zahřejeme a odebereme trochu do hrníčku, do kterého přidáme droždí a terochu cukru. Takto uděláme kvásek. Do hrnce s mlékem přidáme cukr, špetku soli, máslo a vejce, vše vyšleháme metličkou. Postupně vmícháme mouku, poté přidáme kvásek a znovu vymícháme metličkou. Šleháme tak dlouho, dokud není těsto hladké. Těsto na lívance přikryjeme útěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Připravíme si lívanečník, vymažeme kouskem tuku a lívanečky jeden po druhém upečeme z obou stran.

Když jsou kynuté lívance hotové, můžeme je mazat marmeládou, sypat tvarohem, skořicí, zdobit vyšlehanou šlehačkou, kousky ovoce a nakonec pokapat Javorovým sirupem.

JAVOROVÝ SIRUP je vynikajícím pomocníkem při nahrazování rafinovaného bílého cukru. Kromě sacharózy obsahuje vitamíny řady B, vápník, železo a stopová množství dalších minerálních látek. Javorový sirup se získává z kmenů javorových stromů. Je velmi oblíbený na polévání palačinek, lívanců a nebo zmrzlinových pohár.

Halloweenská polévka - dýňová

Ingredience

Dýně, olej, kuřecí, nebo zeleninový vývar, koření Podravka, kari koření, kyselá smetana, sladká smetana, čerstvá pažitka, čerstvá bazalka

Postup

Oloupanou a omytou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme do zlatova. Přidáme dýni nakrájenou na kostičky a nebo nahrubo nastrouhanou, okořeníme Podravkou, zalijeme vývarem a necháme (20 minut) vařit, dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku odstavíme a necháme vychladnout. Dýňovou polévku rozmixujeme a ochutíme kořením Kari a sladkou smetanou. Vše dáme zpět na oheň a ještě chvilku povaříme. Výbornou dýňovou polévku podáváme ozdobenou lžičkou kyselé smetany, potom ještě posypeme čerstvou pažitkou a nasekanou bazalkou.

Pomazánka z Mozzarelly a s pórkem

Ingredience

Rama máslová, Mozzarella, bílý jogurt, čerstvé byliny nebo čerstvá pažitka, pórek ,sůl, případně mletá paprika

Postup

Mozzarellu dáme do misky a rozmačkáme vidličkou, nebo Mozzarellu nastrouháme. Přidáme Ramu máslovou, trochu bílého jogurtu, jemně nastrouhaný pórek a jemně nasekané bylinky a nebo pažitku. Vše promícháme a trochu osolíme. Dáme do lednice vychladit.

Po vychlazení mažeme na různé druhy pečiva a podáváme se zeleninou.

Zeleninový salát s více druhů zeleniny a s olivovým olejem

Ingredience

Hlávkový ledový salát, rajčata, salátová okurka, ředkvičky, rajčátka cherry, paprikový lusk, voda, cukr, citrónová šťáva, olivový olej

Postup

Zeleninu umyjeme ve studené vodě, nakrájíme na menší kousky, vložíme do mísy, přidáme vodu, dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, nebo stévií, pokapeme olivovým olejem a vychladíme.

Zeleninový salát podáváme k hlavnímu jídlu, lze podávat i jako předkrm.

Olivový olej nazývaný jako tekutý zázrak je velmi zdravý svým unikátním složením. Obsahuje vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitamínů A, D, K, E.

Působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním a má výrazné antioxidační účinky. Snižuje chlesterol, čistí cévy a je vhodným doplňkem při redukční dietě.

Kapání do polévky z celozrnné mouky špaldy

Ingredience

Celozrnná mouka špalda, vejce, voda, sůl

Postup

Do hrnku rezklepeme vejce, přidáme trochu vody a po lžících přidáváme mouku a rozšleháme vidličkou na těstíčko. Do hotové vývarové zeleninové polévky kapání lijeme přes hrubé struhadlo a nebo síto a metlou ve vývaru rozmícháme a krátce povaříme.

V současné době je celozrnná mouka nebo-li špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Současně je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicidu pro alergické jedince. Proto ji mohou lidé s alergií na pšenici použít jako náhradu pšenice. Nesmíme ovšem zaměnit alergii na pšenici za celiakii. Špalda není bezlepková a není vhodná pro bezlepkovou dietu. Pšenice špalda je prastará obilovina, která nebyla šlechtěna, tudíž si zachovává mnoho důležitých cenných látek. Vyznačuje se jemnou oříškovou příchutí, slouží jako zdravější alternativa ke klasické přírodní mouce. ktrerá velmi dobře kyne. Na pečení používáme jemně mletou a na vaření ve hrubší struktuře.

Mouka se mele původním způsobem na kamenném mlýně. Takto si uchovává nejvíce nutričních hodnot.

Obsahuje bílkoviny, vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, sacharidy, vyšší obsah Mg, Ca, K, P, Zn. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávení a střevní peristaltiku.

Smažený šmakoun

Ingredience

Šmakoun, hladká mouka, vejce, mléko, sůl, strouhanka, slunečnicový olej

Postup

Šmakoun nakrájíme na cca 1,5 cm široké plátky, osolíme, obalíme v trojobalu a usmažíme v oleji.

Šmakoun je speciálně upravený vaječný bílek bez přidaných chemických látek a konzervantů. Vyrábí se tepelnou a tlakovou úpravou. Vzniká tak potravina s vysokým obsahem bílkoviny Albumin. Technologie vzniku šmakouna je český vynález a je patentově chráněna.

Šmakoun je plnohodnotná potravina s vysokým obsahem kvalitní živočišné bílkoviny, minimem tuků, cukru, cholesterolu, lepku a s nízkou energií.  Snadno se dělí, strouhá, mele, lze jej tepelně zpracovávat - zapékat, restovat, smažit, dusit a vařit.  Je vhodný pro diabetiky i celiaky, seniory a děti. Šmakoun oceňují a doporučují výživoví poradci i odborníci na výživu.

Zeleninová polévka s brokolicí a s Amarantem

Ingredience

Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), brokolice, řapíkatý celer, Amarant, koření Podravka, libeček

Postup

Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a potom nakrájíme na kolečka a nebo nahrubo nastrouháme. Přidáme koření Podravku, krátce provaříme, potom přidáme brokolici,jemně nasekaný řapíkatý celer a Amarant, který jsme v sítku propláchli teplou vodou. Vaříme do měkka. Amarant (nezvětší svůj objem), takže je třeba ho dát více. Nakonec přidáme jemně nasekaný libeček, který polévku nádherně provoní. I po uvaření má Amarant jemně křupavou chuť.

AMARANT nebo-li laskavec má největší obsah proteinů ze všech obilovin. Amarant obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje. Obsahuje vyšší obsah železa, vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Pomáhá snižovat cholesterol a pomáhá v boji proti rakovině. Obvzlášť je prospěšný pro malé děti a pro sportovce, u starších lidí podporuje činnost mozku a příznivě ovlivňuje metabolismus. Je vhodné ho použít i pro bezlepkovou dietu. Amarant se ve formě mouky používá i na  pečení. Báječně zahušťuje polévky, semínka se dají opékat, dusit. Lze jej upravovat na slano i na sladko a je to výborná alternativa rýže. Osmažená semínka amarantu na pánvi pukají jako popcorn Popraskaná semínka lze použít jako skvělý obal ryb, či mas, nebo posyp na polévky, saláty, nebo dušené pokrmy. Amarant lze koupit v prodejnách zdravé výživy.

Pohankový karbanátek

Ingredience

Vepřová plec, ovesné vločky, pohanka, vejce, česnek, sůl, strouhanka, sůl, olej, cibule

Postup

Pohanku přebereme, vypereme, zalijeme vodou a necháme ji máčet 1 hodinu. Namočenou pohanku osolíme, přivedeme k varu a vaříme 5 minut, odstavíme a necháme pod poklicí 30 minut dojít. Omyté vepřové maso omyjeme, nakrájíme na kostky a umeleme s vařenou pohankou, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, vejce, ovesné vločky a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhanou houskou. Z těsta tvoříme karbanátky, které vložíme do olejem vymazaného pekáče a za občasného přelévání výpekem a podlévání vařící vodou pečeme do zlatova. Pečené karbanátky vyjmeme a ihned podáváme.

Vhodná příloha: vařený brambor, bramborová kaše, šťouchané brambory, zelenina, zeleninové saláty, ovocné saláty

Hrachová kaše se sýrem Tofu

Ingredience

Hrách, cibule, majoránka, olej,česnek, sůl, sýr Tofu.

Postup

Hrách přebereme, několikrát propláchneme vodou a necháme máčet v chladu. Potom vodu slijeme, zalijeme studenou vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Uvařený hrách prolisujeme, přidáme najemno nastrouhaný česnek, majoránku, sůl a metlou hrachovou kaši promícháme. Cibulku nakrájíme na malé kostičky, na oleji zpěníme a poté přidáme sýr Tofu, který jsme nakrájeli také na malé kostičky. Cibulku a sýr Tofu orestujeme do zlatova a vmícháme do hrachové kaše. Hrachovou kaši vyšleháme metlou, nebo tyčovým mixérem.

Sýr Tofu můžeme nakrájet na plátky, krátce orestovat a podávat  k hrachové kaši. Jako přílohu můžeme podávat různé druhy podušené zeleniny, maso, okurku a pečivo.

Sýr Tofu se připravuje ze sójového mléka a je tedy ryze rostlinného původu. Neobsahuje cholesterol a tak je pro zdraví daleko vhodnější, než-li maso. Obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny skupiny B a minerální látky jako je, železo, hořčík a vápník.

Tofu lze použít do studených i teplých jídel. Do slaných i sladkých a do salátů (obložená mísa, koláč, rizoto, zeleninové saláty). Na trhu máme na výběr různé druhy (natural-přírodní, marinované, uzené aj.).